Oceniane alergeny i rodziny białek w multiteście Alex®
I. Alergeny wziewne
1. Pyłki roślin
1.1 Pyłki drzew
M (molekuła alergenowa)/rodzina białek
E (ekstrakt alergenowy = mieszanina białek pochodzących z danego źródła alergenowego)
Akacja
- Aca m (E)
Bożodrzew gruczołowaty
- Ail a (E) (dostępny tylko w teście Alex®)
Brzoza brodawkowata
- rBet v 1 (M)/PR-10
- rBet v 2 (M)/Profilina
- rBet v 6 (M)/ Reduktaza izoflawonowa
Buk zwyczajny
- rFag s 1 (M)/ PR-10 9 (dostępny tylko w teście Alex®)
Cyprys (arizoński)
- nCup a 1 (M)/ Liaza pektynowa
Cyprys (wiecznie zielony)
- Cup s (E)
Jałowiec
- Jun a (E)
Jesion wyniosły
- Fra e (E)
- rFra e 1 (M)/ Rodzina Ole e 1
Kryptomeria japońska
- rCry j 1 (M)/ Liaza pektynowa
Leszczyna
- Cor a (E)
- rCor a 1.0103 (M)/ PR-10
Morwa czerwona
- Mor r (E)
Morwa papierowa
- Bro p (E)
Oliwka
- nOle e 1 (M)/Rodzina Ole e 1
- rOle e 9 (M)/1,3 β Glukanaza
Olsza czarna
- rAln g 1 (M)/PR-10
- rAln g 4 (M)/Polkalcyna
Orzech włoski
- Jug r (E)
Palma daktylowa
- nPho d 2 (M)/Profilina
Platan klonolistny
- rPla a 1 (M)/Inwertaza roślinna (dostępny tylko w teście Alex®)
- nPla a 2 (M)/Poligalakturonaza (dostępny tylko w teście Alex®)
- rPla a 3 (M)/nsLTP (dostępny tylko w teście Alex®)
Topola czarna
- Pop n (E)
Wiąz pospolity
- Ulm c (E)
1.2 Pyłki chwastów
Ambrozja bylicolistna
- Amb a (E)
- rAmb a 1 (M)/ Liaza pektynowa
- rAmb a 4 (M)/ Defensyna roślinna
Babka lancetowata
- Pla l (E)
- rPla l 1 (M)/ Rodzina Ole e 1
Bylica pospolita
- Art v (E)
- rArt v 1 (M)/ Defensyna roślinna
- rArt v 3 (M)/ nsLTP
Komosa biała
- Che a (E)
- rChe a 1 (M)/ Rodzina Ole e 1
Konopie
- Can s (E) (dostępny tylko w teście Alex®)
- rCan s 3 (M)/ nsLTP (dostępny tylko w teście Alex®)
Pokrzywa zwyczajna
- Urt d (E)
Pomurnik
- Par j (E)
- rPar j 2 (M)/ nsLTP
Solanka kolczysta
- a Sal k (E)
- rSal k 1 (M)/ Metyloesteraza pektynowa
Szarłat szorstki
- Ama r (E)
Szczyr roczny
- rMer a 1 (M)/ Profilina
1.3 Pyłki traw
Paspalum notatum
- Pas n (E)
Pyłek życicy
- nLol p 1 (M)/ Beta–ekspansyna
Pyłek żyta
- Sec c (E)
Trawa bermudzka
- Cyn d (E)
- rCyn d 1 (M)/ Beta–ekspansyna
Trzcina pospolita
- Phr c (E)
Tymotka łąkowa
- rPhl p 1 (M)/ Beta–ekspansyna
- rPhl p 2 (M)/ Ekspansyna
- rPhl p 5.0101 (M)/ Trawy grupa 5/6
- rPhl p 6 (M)/ Trawy grupa 5/6
- rPhl p 7 (M)/ Polkalcyna
- rPhl p 12 (M)/ Profilina
2. Pleśnie i drożdże
Alternaria alternata
- rAlt a 1 (M)/ Grupa Alt a 1
- rAlt a 6 (M)/ Enolaza
Aspergillus fumigatus
- rAsp f 1 (M)/ Rodzina mitogiliny
- rAsp f 3 (M)/ Białko peroksysomalne
- rAsp f 4 (M)/ nieznana rodzina białek
- rAsp f 6 (M)/ Mitochondrialna dysmutaza ponadtlenkowa
Cladosporium herbarum
- Cla h (E)
- rCla h 8 (M)/ Dehydrogenaza krótko-łańcuchowa
Malassezia sympodialis
- rMala s 5 (M)/ nieznana rodzina białek
- rMala s 6 (M)/ Cyklofilina
- rMala s 11 (M)/ Mitochondrialna dysmutaza ponadtlenkowa
Penicillium chrysogenum
- Pen ch (E)
3. Zwierzęta domowe i hodowlane
Chomik dżungarski
- rPho s 1 (M)/ Lipokalina (dostępny tylko w teście Alex®)
Kot
- rFel d 1 (M)/ Sekretoglobina
- nFel d 2 (M)/ Albumina surowicy
- Fel d 4 (M)/ Lipokalina
- rFel d 7 (M)/ Lipokalina
Mysz domowa
- nMus m 1 (M)/ Lipokalina
Nabłonek koński
- rEgu c 1 (M)/ Lipokalina
- nEgu c 3 (M)/ Albumina surowicy
- rEgu c 4 (M)/ Laferyna (dostępny tylko w teście Alex®)
Nabłonek kozi
- Cap h (E)
Nabłonek krowi
- rBos d 2 (M)/ Lipokalina
Nabłonek króliczy
- rOry c 1 (M)/ Lipokalina (dostępny tylko w teście Alex®)
- rOry c 2 (M)/ Lipokalina (dostępny tylko w teście Alex®)
- rOry c 3 (M)/ Sekretoglobina (dostępny tylko w teście Alex®)
Nabłonek owczy
- Ovi a (E)
Nabłonek świni
- Sus d (E)
Pies
- Can f (psi mocz w tym Can f 5) (E) (dostępny tylko w teście Alex®)
- rCan f 1 (M)/ Lipokalina
- rCan f 2 (M)/ Lipokalina
- nCan f 3 (M)/ Albumina surowicy
- rCan f 4 (M)/ Lipokalina
- rCan f 6 (M)/ Lipokalina
- rCan f Fel d 1 like (M)/ Sekretoglobina (dostępny tylko w teście Alex®)
Szczur
- Rat n (E)
Świnka morska
- rCav p 1 (M)/ Lipokalina (dostępny tylko w teście Alex®)
4. Roztocze
Acarus siro
- Aca s (E)
Blomia tropicalis
- rBlo t 5 (M)/ Roztocze grupa 5
- rBlo t 10 (M)/ Tropomiozyna (dostępny tylko w teście Alex®)
- rBlo t 21 (M)/ nieznana funkcja białek (dostępny tylko w teście Alex®)
Dermatophagoides farinae
- rDer f 1 (M)/ Proteaza cysteinowa
- rDer f 2 (M)/ Rodzina NPC2
Dermatophagoides pteronyssinus
- rDer p 1 (M)/ Proteaza cysteinowa
- rDer p 2 (M)/ Rodzina NPC2
- rDer p 5 (M)/ nieznana rodzina białek
- rDer p 7 (M)/ Roztocze grupa 7
- rDer p 10 (M)/ Tropomiozyna
- rDer p 11 (M)/ Miozyna, łańcuch ciężki
- rDer p 20 (M)/ Kinaza argininowa (dostępny tylko w teście Alex®)
- rDer p 21 (M)/ nieznana rodzina białek (dostępny tylko w teście Alex®)
- rDer p 23 (M)/ Chitynaza klasy III, perytofinowa domena proteinowa
Glycyphagus domesticus
- rGly d 2 (M)/ Rodzina NPC2
Lepidoglyphus destructor
- rLep d 2 (M)/ Rodzina NPC2
Rozkruszek drobny
- Tyr p (E)
- rTry p 2 (M)/ Rodzina NPC2 (dostępny tylko w teście Alex®)
II Alergeny pokarmowe
1. Mleko i jaja
Białko jaja kurzego
- Gal d (E)
- nGal d 1 (M)/ Owomukoid
- nGal d 2 (M)/ Owoalbumina
- nGal d 3 (M)/ Owotransferyna
- nGal d 4 (M)/ Lizozym typu C
Żółtko jaja kurzego
- Gal d (E)
- nGal d 5 (M)/ Albumina surowicy
Mleko klaczy
- Equ c (E)
Mleko kozie
- Cap h (E)
Mleko krowie
- Bos d (E)
- nBos d 4 (M)/ α-laktoalbumina
- nBos d 5 (M)/ β-laktoglobulina
- nBos d 8 (M)/ Kazeina
Mleko owcze
- Ovi a (E)
Mleko wielbłądzie
- Cam d (E)
2. Mięso
Mącznik młynarek
- Ten m (E)
Mięso indycze
- Mel g (E)
Mięso końskie
- Equ c (E)
Mięso królicze
- Ory c (E)
Mięso kurze
- Gal d (E)
Mięso owcze
- Ovi a (E)
Szarańcza wędrowna
- Loc m (E)
Świerszcz domowy
- Ach d (E) (dostępny tylko w teście Alex®)
Wieprzowina
- Sus d (E)
- rSus d 1 (M)/ Albumina surowicy
Wołowina
- Bos d (E)
- nBos d 6 (M)/ Albumina surowicy
3. Ryby, pasożyty ryb i owoce morza
Dorsz atlantycki
- Gad m (E)
- nGad m 1 (M)/ β-parwalbumina
- nGad m 2+3 (M)/ β-enolaza + Aldolaza (dostępny tylko w teście Alex®)
Garnela pospolita
- rCra c 6 (M)/ Troponina C (dostępny tylko w teście Alex®)
Homar
- Hom g (E)
Kałamarnica
- Lol spp. (E)
Karp
- rCyp c 1 (M)/ β-parwalbumina
Krab
- Chi spp. (E)
Krewetka biała
- Lit s (E)
Krewetka północna
- Pan b (E)
Krewetka tygrysia
- nPen m 1 (M)/ Tropomiozyna
- rPen m 2 (M)/ Kinaza argininowa
- rPen m 3 (M)/ Miozyna, łańcuch lekki
- rPen m 4 (M)/ Białko sarkoplazmatyczne wiążące wapń (dostępny tylko w teście Alex®)
Łosoś
- Sal s (E)
- rSal s 1 (M)/ β-parwalbumina
Makrela atlantycka
- a Sco s (E)
- rSco s 1 (M)/ β-parwalbumina (dostępny tylko w teście Alex®)
Małż
- Rud spp. (E)
Miecznik
- rXip g 1 (M)/ 1 β-parwalbumina (dostępny tylko w teście Alex®)
Nicienie
- rAni s 1 (M)/ Inhibitor proteazy serynowej typu Kunitz
- rAni s 3 (M)/ Tropomiozyna
Omułek jadalny
- Myt e (E)
Ostryga
- Ost e (E)
Płaszczka kolczasta
- Raj c (E) (dostępny tylko w teście Alex®)
- rRaj c Parw. (M)/ 1 β-parwalbumina (dostępny tylko w teście Alex®)
Przegrzebek
- Pec spp (E)
Śledź atlantycki
- Clu h (E)
- rClu h 1 (M)/ β-parwalbumina (dostępna tylko w teście Alex®)
Tuńczyk
- Thu a (E)
- rThu a 1 (M)/ β-parwalbumina
4. Owoce
Banan
- Mus a (E)
Borówka czarna
- Vac m (E)
Brzoskwinia
- rPru p 3 (M)/nsLTP
Figa
- Fic c (E)
Gruszka
- Pyr c (E)
Jabłko
- rMal d 1 (M)/ PR-10
- nMal d 2 (M)/ TLP
- rMal d 3 (M)/ nsLTP
Kiwi
- nAct d 1 (M)/ Proteaza cysteinowa
- nAct d 2 (M)/ TLP
- nAct d 5 (M)/ Kiwellina
- nAct d 10 (M)/ nsLTP
Mango
- Man i (E)
Melon
- rCuc m 2 (M)/ Profilina (dostępna tylko w teście Alex®)
Papaja
- Car p (E)
Pomarańcza
- Cit s (E)
Truskawka
- rFra a 1 + 3 (M)/ PR-10 + LTP (dostępna tylko w teście Alex®)
Winogrona
- nVit v 1 (M)/ nsLTP
Wiśnia
- Pru av (E)
5. Warzywa
Awokado
- Pers a (E)
Cebula
- All c (E)
Czosnek
- All s (E)
Marchew
- Dau c (E)
- rDau c 1 (M)/ PR-10
Pomidor
- Sola l (E)
- nSola l 6 (M)/ nsLTP
Seler
- rApi g 1 (M)/ PR-10
- rApi g 2 (M)/ nsLTP
- rApi g 6 (M)/ nsLTP
Ziemniak
- Sol t (E)
6. Nasiona i orzechy
Makadamia
- Mac inte (E)
- nMac i 2S Albumina (M)/ Albumina 2S
Migdał
- Pru du (E)
Nasiona dyni
- Cuc p (E)
Nasiona kozieradki pospolitej
- Tri fo (E)
Nasiona łubinu
- Lup a (E)
Nasiona maku
- Pap s (E)
- nPap s 2S Albumina (M)/ Albumina 2S
Nasiona słonecznika
- Hel a (E)
Orzech arachidowy (ziemny)
- nAra h 1 (M)/ Globulina 7/8S
- rAra h 2 (M)/ Albumina 2S
- nAra h 3 (M)/ Globulina 11S
- nAra h 6 (M)/ Albumina 2S
- rAra h 8 (M)/ PR-10
- rAra h 9 (M)/nsLTP
- rAra h 15 (M)/ Oleozyna (dostępna tylko w teście Alex®)
Orzech brazylijski
- Ber e (E)
- nBer e 1 (M)/ Albumina 2S
Orzech laskowy
- rCor a 1.0401 (M)/ PR-10
- rCor a 8 (M)/ nsLTP
- nCor a 9 (M)/ Globulina 11S
- nCor a 11 (M)/ Globulina 7/8S
- nCor a 14 (M)/ Albumina 2S
Orzech nerkowca
- Ana o (E)
- rAna o 2 (M)/ Globulina 11S
- rAna o 3 (M)/ Albumina 2S
Orzech pekan
- Car i (E)
Orzech włoski
- nJug r 1 (M)/ Albumina 2S
- nJug r 2 (M)/ Globulina 7/8S
- rJug r 3 (M)/ nsLTP (dostępna tylko w teście Alex®)
- rJug r 4 (M)/ Globulina 11S (dostępna tylko w teście Alex®)
- rJug r 6 (M)/ Globulina 7/8S (dostępna tylko w teście Alex®)
Pistacja
- rPis v 1 (M)/ Albumina 2S (dostępna tylko w teście Alex®)
- nPis v 2 (M)/ Podjednostka Globuliny 11S (dostępna tylko w teście Alex®)
- nPis v 3 (M)/ Globulina 7/8S (dostępna tylko w teście Alex®)
Sezam
- Ses i (E)
- nSes i 1 (M)/ Albumina 2S
7. Rośliny strączkowe
Ciecierzyca
- Cic a (E)
Fasola biała
- Pha v (E)
Groch
- Pis s (E)
Soczewica
- Len c (E)
Soja
- rGly m 4 (M)/ PR-10
- rGly m 5 (M)/ Globulina 7/8S
- nGly m 6 (M)/ Globulina 11S
- nGly m 8 (M)/ Albumina 2S
8. Zboża
Gryka zwyczajna
- Fag e (E)
- nFag e 2 (M)/ Albumina 2S
Jęczmień
- Hor v (E)
Komosa ryżowa
- Che q (E)
Kukurydza
- Zea m (E)
- rZea m 14 (M)/ nsLTP (dostępna tylko w teście Alex®)
Owies
- Ave s (E)
Proso
- Pan m (E)
Pszenica orkisz
- Tri s (E)
Pszenica zwyczajna
- rTri a 14 (M)/ nsLTP
- rTri a 19 (M)/ Omega-5-Gliadyna
- rTri a aA_TI (M)/ Inhibitor α-amylazy i trypsyny
Ryż
- Ory s (E)
Żyto
- Sec c (E)
9. Przyprawy
Anyż
- Pim a (E)
Gorczyca
- Sin a (E)
- nSin a 1 (M)/ Albumina 2S
Kminek
- Car c (E)
Oregano
- Ori v (E)
Papryka
- Cap a (E)
Pietruszka
- Pet c (E)
III. Pozostałe alergeny
1. Owady błonkoskrzydłe i karaluchy
Jad klecanki rdzaworożnej
- Pol d (E)
- rPol d 5 (M)/ Antygen 5
Jad osy pospolitej
- Ves v (E)
- rVes v 1 (M)/ Fosfolipaza A1
- rVes v 5 (M)/ Antygen 5
Jad pszczeli
- Api m (E)
- nApi m 1 (M)/ Fosfolipaza A2
- rApi m 10 (M)/ Ikarapina var.2
Jad szerszenia
- Dol spp (E)
Karaluch
- rBla g 1 (M)/ Karaluchy grupa 1
- rBla g 2 (M)/ Proteaza aspartylowa
- rBla g 4 (M)/ Lipokalina
- rBla g 5 (M)/ S-transferaza glutationowa
- rBla g 9 (M)/ Kinaza argininowa (dostępna tylko w teście Alex®)
Karaluch amerykański
- Per a (E)
- rPer a 7 (M)/ Tropomiozyna
Mrówka ognista
- Sol spp. (E)
2. Inne uczulające
Drożdże piekarnicze
- Sac c (E)
Pasożyty – Europejski obrzeżek gołębi
- rArg r 1 (M)/ Lipokalina (dostępna tylko w teście Alex®)
Fikus
- Fic b (E)
Lateks
- rHev b 1 (M)/ REF (rubber elongation factor)
- rHev b 3 (M)/ SRPP (small rubber particle protein)
- rHev b 5 (M)/ nieznana funkcja białek
- rHev b 6.02 (M)/ Proheweina
- nHev b 8 (M)/ Profilina
- rHev b 11 (M)/ Chitynaza klasy I
CCD (alergeny zawierające w swoim składzie krzyżowo-reaktywne determinanty węglowodanowe)
Homolog ludzkiej laktoferyny
- Ten m (E)
- rHom s LF (M)/ CCD
Alergeny reagujące krzyżowo
1. Białka z rodziny PR-10
Alergeny z tej grupy białek wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej.
- PR-10 wziewne: główne alergeny pyłków np. Bet v 1 (pyłku brzozy i najczęstsza przyczyna uczulenia) oraz alergeny obecne w pyłku innych drzew np. z rzędu gatunków bukowców wyjaśnia wyraźną reakcję krzyżową na pyłek olszy, leszczyny, buka, dębu i grabu. Typowe objawy śluzówkowe alergii na pyłki drzew:
Świąd, zaczerwienienie, łzawienie oczu, świąd nosa, świąd jamy ustnej i gardła, (powtarzające się) kichanie, katar i (lub) zatkany nos, sporadycznie suchy kaszel (zwłaszcza podczas lub krótko po wysiłku fizycznym), duszność, uczucie ucisku w klatce piersiowej, sapanie, wydzielina oskrzelowa i trudności w oddychaniu jako wskaźniki coraz bardziej dotkniętych dolnych dróg oddechowych (astmatyczne zapalenie dolnych dróg oddechowych), czasami objawy grypopodobne, takie jak zmęczenie, bóle ciała i bóle głowy;
- PR-10 pokarmowe: występują w owocach np. jabłko, warzywach np. seler, orzechach (np. laskowych i ziemnych), roślinach strączkowych oraz warzywach i mogą wywoływać alergie pokarmowe związane z PR-10 – zwykle ograniczone do zespołu alergii jamy ustnej. W rzadkich przypadkach może również prowadzić do ciężkich reakcji alergicznych;
- alergeny z tej grupy białek są wrażliwe na temperaturę i trawienie, czyli gotowanie produktów przed spożyciem powoduje całkowite wyeliminowanie lub znaczącą redukcję objawów zespołu alergii jamy ustnej.
2. Białka z rodziny niespecyficznych białek przenoszących lipidy (nsLTP)
Alergeny z tej grupy najczęściej występującymi alergenami pokarmowo-roślinnymi
- główny alergen brzoskwini Pru p 3 i wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej np. z drożdżami, owocami z rodziny różowatych np. jabłkami, śliwkami, morelami, gruszkami, wiśniami) oraz pomiędzy pokarmami pochodzenia roślinnego np.: owocami i warzywami: brzoskwinia, pomarańcza, grejpfrut, wiśnie, jabłko, pomidory, sałata, oraz orzechy (laskowy, włoski, ziemny), rośliny strączkowe (różne rodzaje fasoli) i zboża (pszenica, kukurydza, ryż);
- mogą powodować łagodne objawy ogólnoustrojowe, np. związane z zespołem alergii jamy ustnej oraz częściej silniejsze reakcje zwłaszcza jeśli nie są związane z pyłkowicą brzozy np. ciężkie ataki astmy (np. Ole e 7, nsLTP z pyłku oliwek) i wstrząs anafilaktyczny;
- najcięższe reakcje są często związane z różnymi kofaktorami, takimi jak przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, ćwiczenia fizyczne, spożywanie alkoholu, leki zobojętniające kwas żołądkowy;
- białka nsLTP są niewrażliwe (odporne) na temperaturę i trawienie, czyli gotowanie produktów przed spożyciem nie wpływa na ich właściwości uczulające.
3. Białka z rodziny kinaz argininowych
Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny pokarmowe np. w owocach morza – krewetka tygrysia;
- alergeny wziewne – wdychanie składników owoców morza, roztoczy lub karaluchów może wywoływać reakcje alergiczne;
- białka z tej grupy są wrażliwe na temperaturę i trawienie.
4. Białka z rodziny polkalcyn
Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny wziewne np. Phl p 7 (tymotka pospolita), w trawach, drzewach, krzewach, chwastach i innych roślinach kwitnących;
- białka wiążące wapń ulegające ekspresji jedynie w dojrzałym pyłku i dlatego nie wykazują związku z alergią pokarmową.
5. Białka z rodziny parwalbumin
Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny pokarmowe obecne w mięśniach i skórze ryb;
- alergeny wziewne – unoszą się w powietrzu podczas obchodzenia się z rybami i ich przetwarzania
- alergeny kontaktowe dla pracowników narażonych zawodowo – podczas obchodzenia się z rybami i ich przetwarzania;
- wywołują przeważnie ciężkie reakcje alergiczne np. objawy oddechowe takie jak astma zawodowa;
- białka z tej grupy są niewrażliwe (odporne) na temperaturę i trawienie.
6. Białka z rodziny tropomiozyn
Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny pokarmowe w owocach morza – ciele skorupiaków i mięczaków np. krewetkach (np. Pen m 1), homarach, krabach, ślimakach, małżach, ośmiornicach, ostrygach, langustach;
- alergeny wziewne np. w ciele roztoczy kurzu domowego i karaluchów;
- uczulenie może wystąpić w wyniku zakażenia pasożytami (glistnica, anisakioza) oraz zakażonymi pasożytami pochodzącymi ze źródeł żywności jakim są m.in. surowe ryby (np. sushi lub cevich);
- mogą wywołać natychmiastowe reakcje skórne (pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, wysypka), zespół alergii jamy ustnej (obrzęk warg i jamy ustnej), objawy ze strony przewodu pokarmowego (wymioty, skurcze brzucha, biegunka), astmę i anafilaksję;
- białka z tej grupy są niewrażliwe (odporne) na temperaturę i trawienie.
7. Białka z rodziny albumin surowicy
Alergeny z tej grupy wykazują wysoki stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny oddechowe obecne w sierści zwierząt (łupieżu) i płynach, takich jak mleko, surowica, mocz i ślina np. bydła, psa, świnki morskiej, konia, kota, kurczaka, świni;
- alergeny pokarmowe mleka i mięsa;
- główny alergen Bos d 6 jest alergenem oddechowym i pokarmowym, ponieważ występuje w sierści bydlęcej, mleku i mięsie;
- alergeny zaangażowane w zespół wieprzowo-kot (związek między alergią na sierść kota i mięso wieprzowe) i ptasich jaj (objawy alergii pojawiają się po ekspozycji na pierze lub po spożyciu mięsa ptaków u osób z alergią na żółtko jaja kurzego Gal d 5);
- może wywoływać poważne objawy po spożyciu surowego mleka lub mięsa;
- białka z tej grupy są wrażliwe na temperaturę i trawienie.
8. Białka z rodziny białek zapasowych (albuminy 2S,
globuliny 7 / 8S, globuliny 11S)
Ogólnie alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej;
- albuminy 2S – główne alergeny w orzechach arachidowych, laskowych, włoskich i nerkowca, wykazują wysokie ryzyko reaktywności krzyżowej między orzechami włoskimi i orzechami pekan lub orzechami nerkowca i pistacjami, mogą wywoływać ciężkie reakcje alergiczne;
- globuliny 7S – główne alergeny roślin strączkowych, takich jak soja, groch, soczewica i łubin; ryzyko reaktywności krzyżowej między orzeszkami ziemnymi a grochem lub łubinem, ryzyko reaktywności krzyżowej między grochem a soczewicą;
- globuliny 11S – główne alergeny w orzechach laskowych i migdałach, występuje też w gorczycy żółtej, mogą wywoływać ciężkie reakcje alergiczne;
- mogą wywoływać łagodne reakcje (np. swędzenie jamy ustnej) oraz są główną przyczyną ciężkich reakcji alergicznych zagrażających życiu, takich jak wstrząs anafilaktyczny;
- białka zapasowe są niewrażliwe na temperaturę i trawienie.
9. Białka z rodziny lipokalin
Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej;
- główne alergeny wziewne różnych zwierząt futerkowych wydalane do środowiska wraz z sierścią zwierząt (np. Equ c 1 główny alergen koński), łupieżem i wydzielinami (mocz, ślina);
- są wszechobecne np. u stawonogów, roślin i bakterii;
- unoszą się w powietrzu i tym samym łatwo się rozprzestrzeniają się w pomieszczeniach zamkniętych;
- alergeny pokarmowe obecne w mleku zwierzęcym ( β-laktoglobulina Bos d 5)
- związane z ryzykiem wystąpienia objawów ze strony układu oddechowego i astmy;
- możliwość reakcji krzyżowej na sierść np. konia, myszy, chomika, świnki morskiej, szczura, kota, psa, królika, krowy.
10. Białka z rodziny profilin
Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej;
- głównie alergeny przenoszony drogą powietrzną ;
- główne alergenne źródło pyłków drzew i traw np. brzozy (Bet v 2), tymotki (Phl p 12), ambrozji, bylicy pospolitej;
- uczulenie przeważnie następuje po pierwotnym uczuleniu na określone źródło pyłku;
- roślinny alergen pokarmowy np. melon, arbuz, owoce cytrusowe, banan, ananas, persymona, cukinia i surowy pomidor;
- do 50% uczulonych pacjentów może mieć alergię pokarmową, w większości przypadków zespół alergii jamy ustnej, czasami obserwuje się reakcje ogólnoustrojowe;
- pacjenci tolerują przetworzoną żywność.
11. Białka z rodziny oleozyn
Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny pokarmowe obecne np. w orzeszkach ziemnych, laskowych, sezamie i gryce;
- związane z reakcjami ogólnoustrojowymi oraz z ciężkimi reakcjami alergicznymi (łącznie z anafilaksją);
- wzrost alergenności oleozyn z orzeszków ziemnych i orzechów laskowych po prażeniu w porównaniu z surowymi nasionami;
- białka te są niewrażliwe na temperaturę i trawienie.
12. Sekretoglobuliny
Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej;
- powstają w gruczołach ślinowych i skórze niektórych zwierząt futerkowych;
- mogą powodować astmę u dzieci uczulonych na kota.
13. Białka z rodziny NPC2
Alergeny z tej grupy wykazują ograniczony stopień reaktywności krzyżowej;
- alergeny wziewne obecne w roztoczach kurzu domowego i roztoczach spichrzowych.
Przygotowano na podstawie:
- Materiałów dostarczonych przez dystrybutora testu Alex®
- EAACI Mollecullar Allergology User’s Guide v 2.0, opub. European Academy of Allergy and Clinical Immunology 2023; (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pai.13854).